Zwembadreglement januari 2014

 

Zwembadreglement

 

Om te voldoen aan de laatste nieuwe wetgeving, werd de politiecodex van de stad Antwerpen aangepast. Vanaf 1 januari 2014 zullen er dus ook voor de stedelijke zwembaden een aantal regels wijzigen.

Leeftijd

Zo wordt de minimumleeftijd van zwembadbezoekers naar beneden getrokken van 12 naar 11 jaar. Alle bezoekers vanaf 11 jaar moeten wel altijd hun identiteit kunnen bewijzen als ze hier om gevraagd worden.
Kinderen tot en met 10 jaar worden enkel toegelaten in de stedelijke zwembaden onder begeleiding van een verantwoordelijke van minstens 18 jaar die mee zwemt en permanent toezicht uitoefent in het hele gebouw. Dit met een beperking van 6 kinderen per verantwoordelijke. Als ze in georganiseerd groepsverband komen, moeten ze per 10 kinderen begeleid worden door een verantwoordelijke van minstens 16 jaar en moet er steeds een hoofdverantwoordelijke bij zijn van minstens 18 jaar.

Zwemkledij

De regels voor waterkwaliteit en hygiëne in zwembaden worden steeds strenger. Daarom is het vanaf 1 januari 2014 verplicht om aansluitende zwemkledij te dragen als bezoeker van de Antwerpse zwembaden. Voor mannen betekent dit een zwemslip of aansluitende zwemshort tot boven de knie zonder zakken. Vrouwen moeten een aansluitend badpak of bikini dragen. Zwemluiers zijn verplicht voor kinderen tot 3 jaar.
Naast aansluitend zijn, moet de zwemkledij specifiek bestaan uit waterbestendige stof. Het dragen van aansluitend ondergoed is dus ook verboden, net als het dragen van ander ondergoed en doorschijnende of aanstootgevende zwemkledij. Uiteraard geldt er in sommige gevallen een uitzondering, zoals voor kledij eigen aan de beoefende watersport of voor sessies reddend zwemmen en tijdens doelgroepuren.

Zwembadautomaten

Zoals een aantal weken geleden al werd bekendgemaakt, zullen er vanaf januari automaten komen te staan in de inkomhal van elk stedelijk zwembad. Deze bevatten een collectie zwemartikelen, waaronder aansluitende zwembroeken, badpakken, badmutsen, zwembrillen en zwemluiers. Wie dus geen aangepaste zwemkledij bij zich heeft, kan het zich in de automaat tegen een democratische prijs aanschaffen. Betalen kan zowel cash als elektronisch.

Alle info vind je op de site van Stad Antwerpen.